Duurzaamheid
Wij zetten in op duurzaamheid door te kijken hoe we mensen op langere termijn gezonder kunnen krijgen en houden. Hoe kunnen we gezondheid inbedden in de gemeente? Hoe is onze omgeving ingericht? Denk ook aan activiteiten, zijn deze eenmalig, of zijn ze jaarlijks terugkerend? En hoe kunnen we voedselverspilling tegen gaan? Maar ook, hoe kunnen we verder duurzaam bijdragen aan de maatschappij?
Moestuin
Start je eigen moestuin en verbouw je eigen groente en fruit. Kies een goede plek in de tuin en zorg voor geschikte grond. Vervolgens kies je uit wat je lekker vindt en kun je je groenten en fruit gaan zaaien. Vergeet niet om water te geven!
Wat heb je nodig?
- Stuk grond in de tuin, gelegen op een beschutte plek met minimaal een halve dag zon.
- Moestuingrond
- Groente-, fruit- en kruidenzaden of -plantjes.
- Tuingereedschap:
Een schepje om de aarde mee om te spitten.
Een gieter of tuinslang voor het water geven van je moestuin.
Soepele tuinhandschoenen.
Voedselbos
Een voedselbos is een: Door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan meerjarige of houtige soorten, waarvan vruchten, noten, bladeren, stengels en andere delen voor de mens als voedsel dienen.
In een voedselbos worden op een relatief klein oppervlak met relatief dicht op elkaar, verschillende bomen, struiken en meerjarige gewassen aangeplant. Van hoge notenbomen, hoogstam fruitbomen, lagere struiken, bessen frambozen tot knollen en paddenstoelen (schimmels) in de bodem. Al deze planten leveren voedsel voor de mens en natuurlijk ook voor dieren.
Tegelijkertijd dragen Voedselbossen, door de houtige structuur, bij aan CO2-opslag en door de grote variëteit in soorten aan de toename van biodiversiteit en weerbaarheid tegen klimaatverandering, ziekten en plagen.
In Midden-Drenthe
In Bovensmilde worden overal, met de buurt samen, kleine voedselbosjes in de berm aangelegd. In Beilen draagt het voedselbos van de dierenweide bij aan het bestrijden van eenzaamheid. In Hijken kopen 5 buren gezamenlijk een perceel van 5 hectare aan. Er is een grote behoefte om met anderen te verbinden, om uit te wisselen waarom je doet wat je doet en om samen ieders dromen te realiseren. Om kennis te delen en om samen te werken. De Gemeente Midden-Drenthe steekt haar nek uit en faciliteert dit door het grootste gedeelte van de cursus te financieren. Ook de Provincie Drenthe heeft inmiddels de handdoek opgepakt, waardoor we een kennisloket kunnen inrichten. Zo groeit het collectief Voedselbossen in Midden-Drenthe, waarmee we voor Drenthe dé plek kunnen worden waar alles rond voedselbossen samenkomt.
Afval
Uit onderzoek blijkt dat zwerfafval negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens en op de natuur. Een omgeving met veel zwerfafval is bovendien minder leefbaar. In Midden-Drenthe zijn veel vrijwilligers actief in het voorkomen en opruimen van zwerfafval. Wat kan jij doen?
Verpakkingen verminderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een lunchtrommel en herbruikbare waterfles of koffiebeker. En je kan meehelpen om zwerfafval op te ruimen. Je bent dan lekker bezig in de buitenlucht, dus goed voor jou en goed voor het milieu.
Wat heb je nodig: Een grijper en/of handschoenen en een vuilniszak en eventueel een ring om je vuilniszak open te houden. Je kunt deze benodigdheden ophalen bij de milieustraat in Beilen. Woon je op de Smildes, dan kan je de benodigdheden aanvragen via de.smildes.schoon@gmail.com.
In groepsverband zwerfafval opruimen kan ook:
- Elke 3e woensdag in de maand: start 14.30 uur vanaf buurtinfohuis in Bovensmilde
- Elke 4e woensdag in de maand: start 14.00 uur vanaf een locatie in Smilde of Hoogersmilde. Verdere informatie via de.smildes.schoon@gmail.com
- De jaarlijkse Landelijke Opschoon Dag in maart: zie berichtgeving daarover in de media