Duurzaamheid

Wij zetten in op duurzaamheid door te kijken hoe we mensen op langere termijn gezonder kunnen krijgen en houden. Hoe kunnen we gezondheid inbedden in de gemeente? Hoe is onze omgeving ingericht? Denk ook aan activiteiten, zijn deze eenmalig, of zijn ze jaarlijks terugkerend? En hoe kunnen we voedselverspilling tegen gaan? Maar ook, hoe kunnen we verder duurzaam bijdragen aan de maatschappij?

Moestuin

Start je eigen moestuin en verbouw je eigen groente en fruit. Kies een goede plek in de tuin en zorg voor geschikte grond. Vervolgens kies je uit wat je lekker vindt en kun je je groenten en fruit gaan zaaien. Vergeet niet om water te geven!

Wat heb je nodig?

  • Stuk grond in de tuin, gelegen op een beschutte plek met minimaal een halve dag zon.
  • Moestuingrond
  • Groente-, fruit- en kruidenzaden of -plantjes.
  • Tuingereedschap:
    Een schepje om de aarde mee om te spitten.
    Een gieter of tuinslang voor het water geven van je moestuin.
    Soepele tuinhandschoenen.

Voedselbos

Een voedselbos is een: Door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan meerjarige of houtige soorten, waarvan vruchten, noten, bladeren, stengels en andere delen voor de mens als voedsel dienen.

In een voedselbos worden op een relatief klein oppervlak met relatief dicht op elkaar, verschillende bomen, struiken en meerjarige gewassen aangeplant. Van hoge notenbomen, hoogstam fruitbomen, lagere struiken, bessen frambozen tot knollen en paddenstoelen (schimmels) in de bodem. Al deze planten leveren voedsel voor de mens en natuurlijk ook voor dieren.

Tegelijkertijd dragen Voedselbossen, door de houtige structuur, bij aan CO2-opslag en door de grote variëteit in soorten aan de toename van biodiversiteit en weerbaarheid tegen klimaatverandering, ziekten en plagen.

In Midden-Drenthe
In Bovensmilde worden overal, met de buurt samen, kleine voedselbosjes in de berm aangelegd. In Beilen draagt het voedselbos van de dierenweide bij aan het bestrijden van eenzaamheid. In Hijken kopen 5 buren gezamenlijk een perceel van 5 hectare aan. Er is een grote behoefte om met anderen te verbinden, om uit te wisselen waarom je doet wat je doet en om samen ieders dromen te realiseren. Om kennis te delen en om samen te werken. De Gemeente Midden-Drenthe steekt haar nek uit en faciliteert dit door het grootste gedeelte van de cursus te financieren. Ook de Provincie Drenthe heeft inmiddels de handdoek opgepakt, waardoor we een kennisloket kunnen inrichten. Zo groeit het collectief Voedselbossen in Midden-Drenthe, waarmee we voor Drenthe dé plek kunnen worden waar alles rond voedselbossen samenkomt.

Afval

Gezonde werkvloer