Ontmoeten, verbinden en versterken

 

 Sport  

Er zijn al veel verschillende mooie projecten en activiteiten uitgevoerd. Laat je hierdoor inspireren of deel jouw eigen succes met anderen. Wil je geïnspireerd worden door verhalen uit onze gemeente? Neem dan een kijkje hieronder. 

Bij deze projecten hebben wij als Gezond in Midden-Drenthe verschillende rollen gehad. Soms zijn wij aanjager of brengen wij partijen met elkaar in contact. Wij denken mee, gaan in gesprek en geven nog net even dat extra zetje om aan de slag te gaan. Zo af en toe zijn wij zelf de organisator van projecten of activiteiten. Vraag jij je af of wij ook jou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met het team.

Sportmiddag Westerbork

Gezond in Midden-Drenthe organiseerde in samenwerking met lokale tennis, handbal en judoverenigingen, op vrijdagmiddag 25 maart tussen 14.30 en 17.00 uur een sportmiddag voor de kinderen in Westerbork. Alle kinderen van groep 3 t/m 8 waren hierbij welkom in Sporthal de Borkekoel. 

Kinderen konden deze middag kennis maken met verschillende, wellicht voor hen nieuwe sporten zoals judo, handbal en tennis. We hadden trainers uitgenodigd en zij hebben deze middag een aantal leuke clinics verzorgd. 

Het was voor de kinderen een leuke, leerzame en gezellige middag! Naast deze sporten hadden wij ook een extra activiteiten.

Deze middag was helemaal gratis! 

Bakfiets Nationale Sportweek

In het kader van de Nationale Sportweek, die in de week van 20 t/m 24 september plaatsvond, reed de ‘Drenthe Beweegt bakfiets’ door alle gemeentes in de provincie Drenthe. Dinsdag 21 september fietste de bakfiets door onze gemeente. Het team Gezond in Midden-Drenthe fietste samen met studenten Sport & Bewegen van het Drenthe College in Assen en bezocht interessante locaties, projecten en inwonersinitiatieven. 

We zijn gestart in Bovensmilde, waar we biologische buurtmoestuin De Groene Stap bezochten in het kader van het project ‘Vers uit de tuin’. Daarna gingen naar Smilde, waar Peter Daalman ons meenam de speeltuin in omdat buitenspelen heel gezond is! In Smilde is een speeltuin waar ook kinderen met een beperking kunnen spelen. Via het prachtige Hijkerveld fietsten we naar Beilen, waar we een bezoek brachten aan de discgolfbaan. Ook gingen we in gesprek met Lutte over de rollatorwandelclub. De tocht zette zich voort richting Westerbork, waar Frank Klein ons met drie leerlingen en de vakleerkracht bewegingsonderwijs opwachtten om het net geopende watertappunt aan ons te laten zien. De laatste stop was bovenop de VAM-berg. Hier waren Bjorn Koster (wielrenner en veldrijder) en Thijs Rondhuis (organisator van het EK veldrijden wat in november plaatsvindt) aanwezig om iets te vertellen over de mogelijkheden die de VAM-berg rijk is. RTV Drenthe was hier ook aanwezig voor het programma ‘Op Tjak’, en maakte hier een mooie reportage van.

Sportweek Drijber

In de tweede week van september is er in Drijber een erg leuke sportweek geweest. De aanleiding was het project culturele fakkelestafette. Deze kon niet doorgaan door het welbekende virus, toen is er gekozen voor een combinatie tussen sport en bewegen en cultuur.

Gezond in Midden-Drenthe heeft actief meegedacht om een aantrekkelijk programma te realiseren. Het dorp heeft er echt een mooi programma van gemaakt! De kinderen vermaakten zicht op woensdag op een stormbaan en ze konden hun creativiteit kwijt bij een leuke workshop ‘graffiti’.

Iedere avond werd er heerlijk gewandeld en gefietst waarbij de zon niet ontbrak. Er waren mooie routes uitgezet. Voor het wandelen was er wandelyoga en ook een tocht met een natuurgids uit Wijster. Bij dorpshuis het Kaampie in Drijber was iedere avond jeu de boules of darten, vertier en plezier! Tijdens deze sportweek ontbrak de smoothiefiets niet en werd er gefietst voor een heerlijke smoothie. Ook werd er gesupt en kon men mountainbiken. Wethouder Bouwman bracht ook een bezoek aan Drijber. De sportweek werd afgesloten met een dorpsbarbecue, verzorgd door het tienerwerk uit het dorp.

Het was een groot succes, iedere avond waren er ongeveer 40 deelnemers en de afsluitende avond werd door 100 deelnemers bezocht. Een mooie boost om hopelijk met veel energie ook in de nabije toekomst weer dorpsbrede activiteiten te realiseren!

Oldstar tennistoernooi

Op 16 juni werd bij TC Smalhorst het Oldstars tennistoernooi georganiseerd. Oldstars is een initiatief van het Ouderenfonds waarbij met begeleiding, ouderen gestimuleerd worden om meer/anders te bewegen. Hierbij is een warming-up in spelvorm een belangrijk onderdeel.

Het mooie hiervan is dat heel laagdrempelig meer bewoners betrokken kunnen worden waarbij via sport ook het sociale gestimuleerd wordt.

Afgelopen najaar is bij TC Smalhorst (met mede dank aan Gezond Midden-Drenthe) een Jeu de Boulebaan aangelegd als wens van de oudere(n) TC Smalhorst leden om oud-leden die niet meer kunnen tennissen, toch weer te kunnen betrekken bij het verenigingsleven. Maar ook voor bijvoorbeeld partners van leden die niet tennissen. Het resultaat is beter dan verwacht en omdat de baan bewust buiten (maar wel naast) het tennispark is gelegd, kan ook de buurt er gebruik van maken. Een mooi voorbeeld van een win-win, waarbij door slim gebruik te maken van de (financiële) middelen die er zijn, er ook heel veel dingen wél mogelijk worden. Zelfs in Coronatijd!

Midden-Drenthe Zomercup

Johan Boer - voorzitter Midden-Drenthe Zomercup

Van een twintig jaar durende vurige gedachte naar een geslaagde samenwerking tussen alle voetbalclubs in onze gemeente.

De oorsprong van dit evenement ligt in een ver verleden. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd in de toenmalige gemeente Beilen om de Johan Zijlbokaal gespeeld. Een zomeravondtoernooi tussen alle eerste elftallen van alle voetbalverenigingen in deze gemeente. Het was een gouden formule. Veel publiek. Veel enthousiasme.  Mooie streekderby’s die gestreden werden met veel passie. Het bleek een schot in de roos. 

In de kiem was een idee geboren. Een gemeentebreed voetbaltoernooi voor alle voetbalclubs in de gemeente Beilen maar dan niet alleen voor de eerste elftallen maar voor alle (jeugd)elftallen van de clubs. Dit groeide vanaf de eeuwwisseling uit tot een gedachte die eens gerealiseerd moest worden. 

Een gesprek met een lokale redacteur van de plaatselijke krant begin jaren 21e eeuw gaf nog meer inspiratie. De uitspraak “Met de huidige invulling van de voetbalkalender gaat het je niet meer lukken om verenigingen zover te krijgen om hieraan mee te doen.” 

Tijdens een voorzittersoverleg samen met Ilse van Gezond in Midden-Drenthe in 2017 werd het voorstel gedaan om dit grote toernooi te organiseren. In 2019 werd de Stichting Midden-Drenthe Zomercup opgericht. Met als doel een voetbaltoernooi organiseren voor alle 10 voetbalclubs in Midden-Drenthe. 

In het weekend van 21 en 22 juni 2019 werd het toernooi voor het eerst gespeeld op 10 sportparken in Midden-Drenthe. Het aantal deelnemers was ruim 1000. Er werd gespeeld door alle categorieën spelers die verdeeld werden over de parken. Het toernooi werd afgesloten met 7×7 toernooi van alle eerste elftallen van de verenigingen. Met een prijsuitreiking tijdens een grote feestavond.

In 2022 zal dit toernooi zeker een vervolg krijgen. 

Het bestuur van de Stichting krijgt voor de organisatie ondersteuning van het team Gezond in Midden-Drenthe. Deze ondersteuning is een mooi voorbeeld waarin (sport)verenigingen kunnen putten uit de kennis en ervaring van het team Gezond in Midden-Drenthe. Mede daardoor is de kiem uitgegroeid naar een stevige plant.

Foto’s: Roel Seele